Samobor ovog prosinca blista u pravom blagdanskom duhu, a njegov Advent postaje nezaobilazno odredište za sve ljubitelje glazbe i druženja.
Dani Samoborske češnofke, uz tradicijske gastro delicije, u subotu, 16. studenog u Samoboru.
Još jedna gastro fešta priprema se u Samoboru, u subotu, 16. studenog na Trgu Matice hrvatske - 2. Dani samoborske češnofke!
Manifestacija je to posvećena domaćem gastro proizvodu koji je od nedavno zaštićen i na razini Europske unije oznakom zemljopisnog podrijetla, kao prvi polutrajni proizvod iz Hrvatske zaštićen na području cijele EU!
Uz češnofku u glavnoj ulozi, organizatori iz udruge Samoborska češnofka, pripremili su od 14 do 19 sati mali pregled tradicionalne samoborske gastro ponude - moći će se kušati "tenki kolač" Rudarsku greblicu (također zaštićeni proizvod na razini EU), samoborska vina za osvježenje i zagrijavanje iz vrhunskih podruma obitelji Filipec i Pavlin, uz neizbježne bermet i muštardu.
Za najmlađe je pripremljen i njihov zabavni dječji kutak uz cjelodnevnu radionicu, za velike i male tu će biti i pečeni kesteni, a uz kuhano vino moći će se zacupkati, možda i zapjevati uz glazbu DJ-a i melodije tamburaškog sastava "Od sumraka do zore".
Za ljubitelje samoborskih mesnih delicija, uz mogućnosti degustiranja Samoborske češnofke i informiranja o njezinim posebnostima, održana će biti i radionica spravljanja Samoborske kotlovine, vodit će je Danijel Jednar, dokazani majstor ovog jela koji će biti spreman odgovoriti na sve upite te podjeliti svoja kulinarska iskustva sa svima koji dođu na Trg Matice hrvatske.
Ulaz na 2. Dane Samoborske češnofke je besplatan, a uz organizatore iz udruge Samoborska češnofka, manifestaciju podupiru Grad Samobor, Zagrebačka županija, Turistička zajednica grada Samobora, Komunalac Samobor i udruga Rudarska greblica.
Samoborska češnofka, pojašnjava predsjednik udruge Samoborska češnofka Igor Runtas, tradicijski je proizvod samoborskog kraja, jedan od njegovih najboljih gastro brendova, a proizvodi se od posebnih kategorija svinjskog mesa uz dodatak govedine/junetine i začina. Posebnost joj daje uvarak od češnjaka ukuhanog u vinu, kao i dimljenje na bukovim drvima. Izdvaja se i tradicionalnim načinom povezivanja, češnofke se "špajlaju", odnosno ručno povezuju u par malim drvenim štapićem. Iako je receptura poznata, priprema Samoborske češnofke iziskuje iskustvo i nešto strpljenja, jer njena izrada, zbog specifičnosti pripreme nadjeva i dimljenja te vezanja, traje i 48 sati.
Oznakom zemljopisnog podrijetla na razini EU, kao prvi polutrajni proizvod iz Hrvatske, zaštićena je u studenom 2022. godine, nakon što je udruga Samoborska češnofka uspješno odradila zahtjevan postupak zaštite.
Objavljeno: 13.11.2024.